Jeśli szukasz soku z kiszonych buraków, koniecznie wejdź na superbutelki.pl.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej popularne warzywa oraz owoce. Mówiąc o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie można zapomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pomagają łatwo i szybko wprowadzić do naszego ciała składniki potrzebne dla jego prawidłowego działania.
Jakie składniki kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo związków oddziałujących korzystnie na nasze samopoczucie. Głównym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź inny kwaszonek to również skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje głównie duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu trzeba spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Wzmagają one także apetyt i działają osłonowo w czasie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]