Obecnie coraz rzadziej zjadamy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, a przez to konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając posiłki, które kiedyś serwowane były przeważnie jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, a także są zwyczajowo podawane podczas obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek to nie barszcz biały – Czy żurek i barszcz biały to jedna zupa?
Kiedy spyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób często nie wie, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, żurek natomiast – z zakwasu na mące żytniej. To jednakże nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, aczkolwiek trzeba wyraźnie zaakcentować, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Gotowanie jest wszak sztuką, a każde danie jest odbiciem osobistych preferencji i doświadczenia kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej warzyw i grzybów. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych lub z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, bo w ramach tej grupy zup można wydzielić 3 warianty:
– kwaśny, gęsty żur sporządzany przeważnie ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Bazę na żurek albo barszcz biały można kupić
Przyrządzanie zakwasu na wyliczone wyżej zupy nie jest trudne, chociaż nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. Na blogach kulinarnych zamieszczono kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Wykorzystując jednakże domowy zakwas trzeba zaplanować pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, gdy chętka np. na żurek zaatakuje was znienacka, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których przyrządzimy smaczny biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]