Zakupy Żywność

Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych

Dowiedz się, gdzie zamówić ogórki ekologiczne, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W sałatce, na kanapce, w zupie czy w formie surówki do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo kiszonki są zarówno pyszne, jak i zdrowe.

Ogórki kwaszone – ukiś je samodzielnie bądź kup gotowe

Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest całkiem proste. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki albo beczki z drewna, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą. Potem kładzie się je na minimum 14 dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dniach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper i ząbki czosnku, niemniej jednak smak kwaszonych ogórków można wzbogacić też różnymi przyprawami, przykładowo kawałkami chrzanu, liśćmi czarnej porzeczki czy ziarnami gorczycy. Naturalnie nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, by osobiście przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą albo spiżarką, w której może przetrzymywać przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż musimy zrezygnować z ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w kubełkach albo w workach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Czy należy jeść kwaszone ogórki?

Od setek lat powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa dobrze oddziaływają na nasz organizm. Dzieje się tak, bo wraz z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które obniżają pH jelit oraz korzystnie oddziaływają na ich florę, poprawiając tym samym proces trawienia. Ale to nie wszystko! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (to ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę K1, C i D, a także wiele składników odżywczych istotnych dla prawidłowego działania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, miedź i fosfor. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeśli lubimy kwaśne smaki, nie należy wylewać jej po zjedzeniu kwaszonek, tylko użyć jej do zupy ogórkowej lub wypić, bowiem w czasie kiszenia składniki odżywcze przedostają się po części do soku. Należy jednakże podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak spora ilość soli.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]