Ochrona zdrowia Zakupy

Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Szukasz soli kłodawskiej? Kliknij tu.

Substancją konieczną do prawidłowego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu powinno się stosować je podczas gotowania?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak posiłków. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli ma niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (nie więcej niż 6 g na dobę) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż liczących 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, m.in. żelazo, magnez czy potas, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, cynku i magnezu

Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, magnezu czy cynku, innymi słowy składników potrzebnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie traci swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]