Jeśli szukasz barszczu czerwonego z koncentratu w butelce, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą podajemy na ogół w trakcie Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań. Tam, gdzie zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do pasztecików z mięsnym farszem
Zdaje się, iż barszcz czerwony to łatwy do przygotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest bardzo sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaskowy, a równocześnie nieznacznie słodki aromat powoduje, że znakomicie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni przedkładają jajko, kiełbasę i kartofle, inni wrzucają do niego uszka z mięsem, grzybami lub kapustą. Barszcz czerwony to klasyczne danie obiadowe, ale też wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy bardzo dobrze pasuje do bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem lub chrupkiego pasztecika z pieczarkami.
Wypada podkreślić, iż barszcz czerwony, jeśli nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, a także mnóstwo żelaza, przez co poleca się je osobom chorującym na anemię. Jednak ze względu na to, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem na co dzień je się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy smak
Nie ma uniwersalnego przepisu na barszcz z buraków – każdy szef kuchni stosuje swoje ulubione dodatki i inaczej przyprawia tę zupę. Niektórzy wolą pikantny barszcz, mocno pieprzny, drudzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby wydobyć naturalny słodki smak buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli przygotowuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek zawiera więcej pożytecznych składników odżywczych. Taki zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przygotowywać na własną rękę, ale proces fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa mniej więcej 7 dni. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]